tisdag 3 februari 2009

Lindarna på Stortorget i Örebro

Det ska fällas träd i Örebro. De gamla lindarna runt Stortorget har gjort sitt. Föga förvånande är detta den stora snackisen i Örebro sedan i höstas.
Stadens styrande har bestämt att torget ska fräschas upp och bli till det finrum som ett torg i en stad ska vara. I den visionen ska örebroarna flanera runt bland uteserveringar, lekande barn och torghandlare och känna sig stolta och glada över att vara delägare i ett av Europas vackraste torg.

Så här beskriver man torget i sin presentation av omgörningsarbetet:

Det nya torget kommer att ännu mera bli en mötesplats för människorna i staden, några konkreta exempel: Fler sittplatser, mer plats för uteserveringar, bättre förutsättningar för evenemang, ljussättning som lyfter fram torget och konstverken, lekskulpturer för barn, generös plats för torghandel, mindre utrymme för bilparkeringen – men fortfarande samma antal parkeringsplatser i och med att utrymmet är bättre planerat.

Projektet presenteras utförligt i en nedladdningsbar folder på kommunens hemsida. http://www.orebro.se/download/18.4465cb5811e1ab89c64800011698/Stortorget+-+program+och+skiss.pdf

Det ser onekligen lockande ut. Inte minst när man beskriver "Ansatser för gestaltning" blir man ju sugen:
Stortorget är ett lutande stadsrum. Där man fångar upp lutning i trappor och terrasser kan man få mycket trivsamma miljöer med många spontana sittplatser...

Detta illustreras med en bild föreställande Spanska trappan i Rom! Men vafan..?!?
Ursäkta språkbruket, men någon ordning får det väl ändå vara! Visserligen lutar Stortorget i Örebro, vilket beror på den gamla grusås som stadens paradgata går uppe på. Men att få till något som liknar Spanska trappan i Rom är faktiskt omöjligt. Den lutningen finns inte! No way!

[Varför skulle Örebro överhuvud taget försöka efterlikna Rom? Visserligen var man ju på gång för några år sedan med ett eget Colosseum, men till slut så lyckades man ju bygga färdigt (nästan, sista pusselbiten är under färdigställande just nu) fotbollsarenan, därmed försvann den liknelsen.]

Fast nu skulle det ju handla om lindarna. De ska ju bort. Enligt den nedladdningsbara broschyren ska endast ett par stycken finnas kvar ner mot Trädgårdsgatan. Istället för lindar ska det planteras japanska (bärlösa) körsbärsträd. Med rosa blommor. Under en bild som visar en park någonstans i Japan kan man läsa:
Ett sätt att skapa en trygg, vacker och upplevelserik stadsmiljö kan vara att plantera vackra, skira träd med praktfull blomning. I Japan är exempelvis körsbärsblomningen en stor och uppskattad högtid.

Så lindarna ska väck och ersättas med snyggare träd. Sådana som blommar lite snyggt, dessutom. Men hur länge varar körsbärsblomningen? En månad? Ett halvår?
För min del tror jag att det är över på en vecka. Max.

Att hugga ner träd väcker alltid känslor. Inte minst inne i en stad. Alltså, för att blidka, eller kanske till och med förekomma, den opinion som man visste låg och lurade i vassen, behövde man ett riktigt bra argument. Och det blev... Kajskit!
Om det finns något som i stort sett alla örebroare är ense om, så är det att kajorna är ett otyg. Skräniga och ständigt bajsande förorenar de såväl luftrum som bilar, fasader, trottoarer och cykelsadlar. Kajor övernattar ju i höga träd... tar man bort träden så blir man ju automatiskt av med kajorna. Det måste alla örebroare gilla!

Problemet med det resonemanget är väl bara att det inte i första hand lindarna på Stortorget som är kajornas favorittillhåll i staden... Kajorna nöjer sig nämligen inte med enstaka trän. De vill ha hela dungar, helst. Som i Oskarsparken. Å hittar de inga dungar, så duger ju hustak, kyrktorn och skorstenar bra...

-Hur vet man att de inte sätter sig i de japanska körsbärsträden, frågade någon, och lät nästan som det lilla barnet som undrade varför kejsaren var naken..?

-Jag är inte alls naken, sade kejsaren. Fast det lät mera som: -Körsbärsträden är så små och skira, så där vill inga kajor sitta och bajsa.

Men varför inte göra då, som ett stort antal trädexperter (och även kommunens egen stadsträdgårdsmästare) föreslår. Beskär dem! Lindar tål sådant. Beskär, snygga till och ge dem en chans att må bra, för tusan. Sedan är det bara att fortsätta med allt det där andra, som kommer att göra Stortorget till det finrum som vi örebroare ändå är värda att ha mitt i staden. Med torghandlare, uteserveringar, lekskulpturer, fontäner och kanske till och med en och annan trappa.

Och skulle någon sedan vilja uppleva blommande japanska körsbärsträd mitt i en stad, så kan ju vederbörande göra en utflykt till svenska kommunpolitikers favorittillhåll om våren... Bryssel. Där finns det nämligen, enligt vad jag hört, gott om körsbärsträd. De passar bra där. På samma sätt som lindarna passar väldigt bra på Stortorget i Örebro!

Men förresten... det kan inte vara så att..? Nej, det låter som en konspirationsteori... För inte vill väl de styrande förvandla staden till ett..?

Inga kommentarer: