fredag 27 februari 2009

Alla är vi örebroare/jag är Pau.

-Kära örebroare...
Ett vid det här laget välkänt felsäg, uttalat av Carl XVI Gustaf en dag i Arboga... Hans anfader, Jean-Baptiste Bernadotte, borde även han ha haft anledning att då och då uttala just de orden. För det var ju i Örebro som den berömda valriksdagen hölls år 1810, då han utsågs till kronprins av Sverige genom en rätt så rörig omröstning.

I dagarna har ju har ju Örebro bidragit till att sprida ytterligare glans över det svenska kungahuset, i och med att vi alla fick ta del av den kungliga förlovningen på fettisdagen. Prins Daniel är nämligen född i Örebro. Staden som ligger mellan Kilsbergen och Atlantens innersta vik; Hjälmaren...

Jean Baptiste Bernadotte, eller Fursten av Ponte Corvo som han även kallades (kärt barn osv), var född i Pau i departementet Pyrénées-Atlantiques. Med tanke på de geografiska likheterna (berg på ena sidan, vatten på den andra), skulle man kunna kalla Pau-borna för Frankrikes örebroare... På ett truck-stop, vid motorvägen strax utanför stan, finns jätteskulpturen som hyllar Tour de France-cyklisternas kamp genom bergsetapperna i pyrenéerna.

Jag vill åka dit. Till rastplatsen vid motorvägen strax utanför Pau.

Inga kommentarer: