onsdag 26 november 2008

Ekonomiska krisen.

Åkte bil häromdagen med en man i byggbranschen. Av bara farten kom vi in på det ekonomiska världsläget. Han och hans företag såg trots allt ganska ljust på framtiden. De hade nämligen fått kontrakt på några byggen i Norge, vilket gjorde att man trodde sig kunna övervintra där. Här hemma blir det nog tufft, trodde han. Och liksom i förbifarten sa han någonting om att det ofta blir tvärstopp i Sverige när det händer något med ekonomin runt om i världen.

-Alla slutar liksom upp med allting, samtidigt.

Så kanske det är. Varslen duggar tätt och hela samhällen verkar förvandlas från välmående bruksorter till deprimerande utflyttningszoner fortare än vad man hinner säga reporänta.

Det är ju två saker man slås av i det här läget. Det ena är att vi verkar ha producerat en himla massa varor och tjänster som ingen egentligen har behövt, efter som efterfrågan tydligen upphört helt, nu när ingen plötsligt tycker sig ha råd.

Det andra är att man nog kan misstänka att en och annan passar på att göra kostymen mindre nu i kristider, när det inte märks på samma sätt att man vill göra sig av med folk. -Alla andra skär ju också ner, till slut drabbades även vi av den vikande konjunkturen...

Överfyllda orderböcker i våras förbyttes till ett ingenting en månad före jul. Vad händer om/när konjunkturen vänder? Får man tag i sin välutbildade, erfarna arbetskraft då?

Ja, det tror jag. Via bemanningsföretagen.

Inte minst tror jag att nästa konjunkturuppgångs villiga arbetare och tjänstemän kommer att vara projektanställda i ännu större utsräckning än dagens. Eftersom det är mer praktiskt, och ekonomiskt så. Konjunktursvängningarna kommer förmodligen att bli både tätare och mer kraftfulla än vad vi sett hittills. Ungefär som man säger att väderleksväxlingarna kommer att bli framöver. På och av. Av och på.

I de lägena kommer man heller inte att, som i dag, flytta på fabriker från ett land till ett annat beroende på var det blir billigast att procducera, utan man kommer att satsa på något som är nästan lika lättrörligt som pengar. Nämligen människor!

Och då kan vi verkligen börja snacka om en global ekonomi. En värlsdomspännande lågprismarknad där överflödet på just människor kommer att se till att såväl varor som tjänster kommer att kunna produceras än billigare, än snabbare... Frågan är bara vem som kommer att hjälpa den lilla byggfirman att övervintra i Norge och rån vilket land sjuksköterskan kommer och var i världen din lönekontorist sitter (om du fortfarande har jobb)?

Samtidigt ökar väl i och för sig mäjligheten att du får höra livet i Finnskogarna på dragspel utanför köpcenter och varuhus. För frågan är hur långt det kommer att löna sig att resa, bara för att jobba som gatumusikant?

Kanske borde jag plocka ner mitt dragspel från vinden redan nu..? Skadar ju inte att vara förberedd!

1 kommentar:

Anonym sa...

Ahh, en tänkare... Din gissning är väl varken bättre eller sämre än någon annans. Det är svårt att spå om framtiden!