torsdag 6 november 2008

Börsen som domare.

I går valdes Barack Obama till USA:s näste president. De flesta verkar glada och nöjda. Fast på världens börser faller kurserna. Vissa påstår att raset började som ett resultat just av att det amerikanska folket röstade som det röstade. Och rasar det på ett ställe, så måste det rasa på ett annat. Asien följer naturligtvis efter, liksom även Stockholm...

Ibland påstår bedömare att börser faller därför att ett visst bolags siffror pekar på en lägre vinst, än vad analytiker sagt sig tro på förhand. Ibland rasar börser därför att oklarheter råder om vad ett visst lands riksbank tänker hitta på nästkommande tisdag. Då och då stiger börserna.

Om man vet att en viss aktie kommer att vara värd mer i morgon än idag, köper man. Tvärtom, så säljer man. Så funkar marknaden.

Tänk om det är så att tillräckligt många människor har tröttnat på att låna ut sina stålar till finansiella lekstugor, utan att få något annat än ett minus tillbaka..? Tänk om tillräckligt många säger "sälj" samtidigt? Då faller börserna.
Det gör de i så fall oavsett vad analytikerna tror att det beror på.
Så fungerar marknaden.

Jag har inga aktier. För en gångs skull känner jag mig helt marknadsanpassad!

Inga kommentarer: