fredag 16 januari 2009

Ekodriving

Hörde på nyheterna i morse att någon nu upptäckt baksidan med sk ekodriving. En bil som framförs på ett för naturen så skonsamt sätt som möjligt, tar kål på sig själv. Bromsarna tar stryk!
Allt enligt tesen use it or lose it.

För mig var denna nyhet inte direkt ny. Besiktigade Mini Coopern förra veckan och fick rådet att hålla koll på de, relativt nyligen bytta, bakre bromsskivorna. De var inte i någon vidare form... Efter lite drygt två år så har de alltså förintat sig själva. Originalskivorna höll också i ungefär två år; use it or lose it!

Mjuk och fin körning utan häftiga inbromsningar skonar alltså miljön till priset av ständigt rostiga bromsskivor bak.

Men visst är det väl konstigt att bilindustrin inte lyckats leverera sina produkter ens så miljöanpassade att de tål så kallad ekodriving, utan att gå sönder!?!

Just nu så verkar ju världsekonomin, om än inte havererat, så i alla fall mer eller mindre tvärnitat. Ingen eko-driving där inte! Fast å andra sidan... minskad konsumtion borde ju betyda minskad belastning på miljön?

Då skulle man ju kunna säga att ekonomin plötsligt håller på att bli mer ekologisk. I alla fall för ett tag. Snart måste vi ändå till verkstaden och köpa nya bromsskivor... Å då är vi väl tillbaka på ruta ett igen. Hur bra känns det?

Use it or lose it. Gäller förmodligen även förnuftet...

Inga kommentarer: