onsdag 25 maj 2011

Det var ett jävla tjat om nationalsången!

Just nu, i lagom tid till nationaldagen den 6:e juni, pruttar det runt en massa spamliknande statusuppdateringar på facebook. De låter lite olika men går alla ut på att man ska protestera mot förbudet att få sjunga Du gamla, du fria för att den skulle vara rasistisk.

Jag har svårt att uppfatta just den gamla låten som särskilt rasistisk, om än storvulen och aningen daterad till innehållet. Däremot har jag lättare att betrakta statusuppdateringar som påstår att den är förbjuden att sjunga, som rasistiska.

När jag gick i skolan sjöng vi den blomstertid nu kommer på skolavslutningarna. När min dotter gick i skolan var det Idas sommarvisa som gällde. Aldrig nationalsången!

Om man väljer att inte göra det nu heller (sjunga nationalsången alltså), så beror det snarare på att det är en svensk tradition, än påstådda hot från mörka krafter som försöker ta ifrån oss vår värdighet (vad nu det är för något) och göra oss till lallande idioter som inte får bestämma över vad vi ska sjunga, äta eller ha på oss! Och var det inte svenska traditioner vi skulle vara rädda om?

VVK= Våga Vägra Konspirationsteorier!

Inga kommentarer: