fredag 4 juni 2010

Examen!

Jag städar. Först städade jag ur mitt arbetsrum på Linnéuniversitetet, varpå jag fortsatte med det lilla gula huset på Ängö i Kalmar, som jag bott i sedan i mitten av januari. Dessförinnan hade jag tagit farväl av studenterna från den senaste kursen. Vi avslutade vår tid tillsammans med att gå igenom den senaste veckans produktion.

För dem väntar nu sommarlov. Vissa ska jobba och några ska göra ingenting. Om knappt tre månader fortsätter de sina studier igen. De har två år kvar till examen.

Samtidigt som "mina" studenter tackade för sig och gav sig ut i sommarvärmen radade årets treor upp sig framför fotografen för sedvanlig avslutningsbild. Uppklädda och förväntansfulla har de promenerat fram och tillbaka i korridorerna med sina närmaste i nyfiket släptåg. En del har stannat till när vi mötts för att kunna byta några ord. Jag har ibland presenterats som radioläraren.

Det är egentligen inte så stor skillnad på den som går ut till sommarlov efter första året och den som går ut med sin filosofie kandidatexamen i handen, två år senare. Ingen större skillnad. Bara ett helt liv och en annan värld.

Jag tänker på det en stund, när jag skiftar verktyg från dammsugare till golvmopp. Ingen större skillnad. Men ändå så olika.

På måndag ska jag börja fundera på vad jag vill med resten av mitt liv. Antingen fortsätta som hittills, vilket är ett absolut fantastiskt alternativ som jag dock inte kan besluta om själv. Det gör någon annan, som knappt vet vem jag är. Eller också hittar jag väl på något helt nytt.

Ingen större skillnad, bara så helt olika.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Du sammanfattar ju verkligen känslan måste jag säga. Ses i framtiden!
//Mattias

Tomas Jennebo sa...

Ha en bra resa till stora äpplet nu, Mattias!
Hälsa de andra.
/tomas