måndag 29 juni 2009

Att segla är nödvändigt.

Det blev en helg i båten. Den gamla segelbåten hade äntligen kommit i sjön och blivit någotsånär tvättad och fejad efter att ha legat på land sedan hösten 2007. Motorn, en 4-hästars smattrande tvåtaktare med 15 år på nacken hade blivit utbytt mot en modernare fyrtaktare av årets modell.

Den nya motorn hade varit lite svårtstartad redan från början, men jag tänkte att det säkert berodde på att den just var ny och kanske behövde några starter för att liksom komma igång och därmed kunna visa upp sitt rätta jag.

Även i lördags behövdes det lite pillande och trixande innan den brummade igång och vi kunde styra ut på den nästan spegelblanka Hjälmaren med sikte på Vinön.

Vi lade som vanligt till vid vårt favoritställe vid den gamla ångbåtsbrggan (som egentligen bara är en övervuxen pir på öns västra sida) och ägnade dagen åt sol och bad innan kvällen avslutades på värdshuset.

Även söndagen förflöt i solandets och badandets tecken. Då och då körde någon båt förbi i farleden strax utanför och fick vår båt att guppa lite i svallvågorna, men annars var allt väldigt stilla och lugnt.

Framåt sena eftermiddagen var det så dags att åka hem. Motorn startade först efter lite sedvanligt trixande. Ett trixande som bland annat innehöll momentet skruva bort tändstiftet och sätt tillbaka det igen.

När den väl hoppat igång så tjuvstannade den så fort jag gav den lite gas. Om jag var snabb med att dra ut choken så gick den. Utan choke gick det bara att köra den på lite förhöjd tomgång. Annars dog den. Det hela kändes väldigt opålitligt.

Efter en stunds startande med påföljande tjuvstopp vägrade den att starta över huvud taget. En snabb koll visade att vi skulle hinna med sista ordinarie färjan hem. Ett väldigt snöpligt slut på en i övrigt fantastisk helg. Någon kanse undrar varför vi inte hissade segel och tog oss hem på det för en segelbåt mest utmärkande sättet? Nja, inte ens vi kan segla förutan vind...

Nu ligger båten kvar på Vinön och jag sitter och laddar upp för ett samtal till båtmotorförsäljarens kundtjänst. Sedan återstår att se om det blir så pass mycket vind att det går att få hem båten till sin rätta hamn idag...

Inga kommentarer: