måndag 4 maj 2009

Pandemi i pandemier.

Den har visst kommit av sig. Grisinfluensan. Eller "den nya influensan" som den tydligen ska heta. Vad kommer nästa att heta? Nyaste? Jävligaste? Ännu en?
Kommit av sig och kommit av sig, förresten. Myndigheter runt om i världen förkunnar stolt att de har läget under kontroll och därmed kan vi stackars medborgare andas ut. Eller till och med hosta, utan att riskera vara en länk i den förhatliga sjukdomskedja som hotat att utrota hela mänskligheten. Eller i alla fall riskerat att göra oss förkylda.

Den enda som "den nya influensan" åstadkommit hittills, som skiljer den från andra influensor som även de kan ta livet av människor i dess väg, är väl att ha bättrat på balansräkningen för ett och annat läkemedelsföretag. Munskyddsförsäljare har viss också haft goda tider. Överhuvud taget alla som tjänar på människors rädsla, har det gått bra för.

Förr i tiden fanns sibyllor, spåmän, domedagsprofeter, stjärntydare... som i många fall levde gott på vanligt folks okunskap. I en oupplyst tid frodas skrocket...

Men nu då, när vi alla är så utbildade och upplysta? Vi är förmodligen lika lättskrämda. Fast inte av tjommar som påstår sig ha sett tecken i en abborrmage eller på himlen. Nej då, något sådant skulle vi inte gå på.

Däremot sväljer vi allt med hull och hår som diverse olika experter påstår sig ha en aning om. Oavsett om det handlar om huruvida ekonomin kommer att gå åt helsike eller ej, jorden tippa över kanten, temperaturen stiga, ÖSK vinna guld i allsvenskan, Hitler återuppstå i en klonad variant av ett får...

Vad fasen är det för skillnad på en aktieanalytiker och en stjärntydare? Allvarligt talat?

För några år sedan häpnade vi alla över kaosteoretikerna som förklarade hur allt hängde ihop, med bilden av en fjärils vingeslag som satte luft i dallring i det inre av Borneo och på så sätt startade en kedja av reaktioner som sedan nådde sin kulmen när ett isberg kapsejsade utanför Grönland. Wow, tänlte vi och kände oss upplysta.

Nu nyser man i Mexico och strax därpå sänder SR Kalmar ett inslag från en stadens lasarett:

Det var EU-parlamentarikern Anna Hedh från Mörbylånga, som sökte sig till akutmottagningen i helgen och fick rådet att komma och göra ett test.

Anna Hedh flög i förra veckan hem från Bryssel och på planet fanns ett misstänkt fall av den nya influensan. Det visade sig dock vara falskt alarm. Men Anna Hedh, som varit förkyld, kände att förkylningssymptomen tilltog och kontaktade akutmottagningen.

På grund av smittorisken släpptes Anna Hedh in bakvägen i ett isoleringsrum med personal i skyddskläder. Provet togs och visade negativt resultat.

-Vi följer rutiner från smittskyddsläkaren och är väl förberedda, säger verksamhetschefen på akutkliniken vid Länssjukhuset, Ewa Larsson.

Halleluja, falskt alarm. Men vår beredskap är god!

Om man nu vill ha en riktig, världsvid, epedemi att sätta tänderna/sprutorna i så finns det ju för sjutton så att det räcker och blir över. HIV t ex. En förödande realitet för en stor del av världen. Eller MALARIA. 300 miljoner människor smittas varje år, 2 miljoner av dem dör. 1 barn dör i malaria var femte minut bara i Afrika...

Men numera är väl varken hiv eller malaria några i-landsproblem längre. I alla fall inte i klass med snuva, hosta och feber.

PS Skillnaden mellan stjärntydare och analytiker? Stjärntydarna hade inte tillgång till ett världsomspännande nät av journalister (av vilka jag faktiskt är en) som gjorde allt för att vara först med att berätta vad vederbörande sagt. Däremot fanns det säkert en och annan hedervärd medborgare redan på den tiden, som var skeptisk till om det de sa faktiskt kunde vara sant...
Men det var då det och dessutom en helt annan historia...

2 kommentarer:

Peo Linder sa...

En mycket undehållande blogg om alvarliga ämnen och mycket tänkvärt. Fast jag trodde att skillnaden mellan stjärntydaren och analytikern var att stjärntydaren hade högre procent rätt. Ha de så bra så ses vi på lördag (hoppas jag)

Tomas Jennebo sa...

Tack för kommentaren, Peo! Du har nog rätt vad det gäller matchen mellan stjärntydaren och analytikern... Ses troligen på lördag!