onsdag 4 april 2012

I skrivande stund är det två timmar kvar till dess att kvällens sändning av webradioprogrammet "jenneboradio -tjuettåtretti" går ut till hugade spekulanter över hela världen. Fast just idag är tjuettåtretti aningen missvisande eftersom sändningen börjar redan kl 20:30. Men så kan det bli ibland.

Jag kommer att ha en gäst i programmet, nämligen förste morotsreceptleverantör Mia Jameson. Det ska bli jättekul! Anledningen till att hon dyker upp just i kväll är för att manifestera att det idag är morotens dag. Det ryktas att hon kommer att ha med sig morotsbaserade godsaker till förtäring!

Förutom morötter kommer jag/vi att prata om det faktum att samhällsinstitutionerna kommer allt längre bort från medborgarna. Senaste exemplet i raden är att posten beslutat stänga sitt brevbärarkontor i Odensbacken och istället låta brevbärarna utgå från Kumla. Kan låta som en fjuttig grej att bry sig om över huvud taget, men i min värld så är det bara ytterligare ett exempel på en pusselbit i vårt gemensamma samhällsbygge som kastas bort, för att aldrig hittas igen. Posten skyller sitt agerande på vårt ändrade beteende. Men, visst var det väl de som ändrade sitt beteende när de klappade igen sina kontor och lät handelsman Flink ta över paket och frimärken?

Nåja, det finns värre saker att reta upp sig över. Som t ex lagen om förbud mot kränkande fotografering. Om den går igenom tar Sverige ytterligare ett steg på vägen från åsiktsfrihet för medborgarna, till tystnad och kontroll. Alltså, jag är absolut inte för publicering av kränkande bilder på nätet, vilket den här lagen sägs vara till för att förhindra, men sådant finns det lagar som kan ta hand om redan idag. Använd dem!
Om lagen skulle gå igenom (vilket iofs inte är troligt, lagrådet har avrått) kommer vi att hamna i ett läge där du och jag kommer att betraktas som presumtiva hot mot lag och ordning bara genom att bära med oss en kamera. Vill vi verkligen det? Bifogar en bild som för övrigt skulle varit omöjlig att ta på vissa ställen i Sverige idag, då ett antal landsting infört ett strikt fotoförbud... Med hänvisning till någon luddig skrivning om att man vill skydda sin personal emot pinsamma bildpubliceringar.
Hur är det "storebror" brukar säga när vi vanliga ska övervakas och kontrolleras, den som har rent mjöl i påsen, har inget att frukta!


Inga kommentarer: