tisdag 21 juli 2009

Hallå! Det kommer nån...

Hörde om en forskare idag. Han hade studerat apors beteenden. Studien handlade om att apor faktiskt kan luras. Medvetet lura andra medlemmar i flocken för att själva tjäna på det. I korthet handlar det om att aporna tjoar på ett visst sätt när det dyker upp något illasinnat rovdjur i närheten.
Ibland utstötte man de här lätena även när det inte hotade någon fara, till exempel när man käkade frukt. Det som då hände var att flocken tog till flykten, med ledarna i spetsen. Då kunde den (eller de) som ropat på vargen i onödan dröja sig kvar och sno åt sig av de övergivna godsakerna. Godsaker som annars apor med högre rang i flocken skulle ha ätit upp.

Ponera att du har en fabrik som tillverkar en vara som inte kan säljas på öppna marknaden utan att högre ort gett klartecken. Då har du förmodligen ett problem. Ända till dess att du lyckats övertyga höga vederbörande om produktens förträfflighet. Eller nödvändigheten för allas bästa av att produkten verkligen kom ut på marknaden.
I det läget skulle det vara frestande att tänka tanken att ropa på vargen. För chansen är trots allt ganska stor att tillräckligt många överordnade apor i flocken kommer att låta sig luras, med påföljd att även resten av gänget kommer att tro att det är sant. Att vargen kommer. Massvaccinering, någon?

1 kommentar:

Greger"Nemo" sa...

Så sant så sant.

Kollat din blogg ett tag men aldrig skrivit nåt men passar på att lämna ett avtryckt.
Tack föresten för berättelsen om att va ung o "försöka" snusa, kännde man igen sig då!? :)